Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.devoetbalmakelaar.com/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.devoetbalmakelaar.com/wp-includes/plugin.php on line 600
Third Party Ownership - De Nieuwe Voetbalmakelaar

Third Party Ownership

Third party ownership is de situatie waarbij een derde de economische rechten van een speler bezit. De economische rechten zijn bijna altijd de toekomstige transferopbrengsten. Die derde kan een spelersmakelaar, een club of een investeerder zijn.

In met name Zuid-Amerika en Zuid-Europa was deze prakijk zeer populair. Voorbeelden uit de praktijk: Anderson Luis de Souza (Deco), Radamel Falcao, Carlos Tevez, Neymar da Silva Santos Junior en Ramires Santos do Nascimento.

Een misvatting

Het is een misvatting dat die speler dan zelf ook bezit is van die derde. Een speler waarvan de transferrechten in het bezit zijn van een inversteerder kan gaan en staan waar hij wil. Als hij wil stoppen met voetballen, is er niemand die hem kan tegenhouden. De investeerder zal teleurgesteld, maar hij heeft geen enkele juridische middel om een speler te dwingen door te spelen.

Third party ownership verboden

Eerder verboden Engeland, Polen en Frankrijk third party ownership. Op 1 mei 2015 FIFA hetzelfde. Hiermee werde TPO dus wereldwijd verboden. Het was altijd verboden voor derde om invloed te hebben op transfergerelateerde zaken binnen clubs (18bis FIFA RSTP). Met het in 2015 ingevoerde 18ter RSTP is het voor derden ook verboden om een aandeel te verwerven in toekomstige transferinkomsten. De overeenkomst die FC Twente en Doyen met elkaar sloten is dus nu, zelfs zonder de side letters, niet meer toegestaan.

Paul Pogba

De 30% die Raiola bedong bij een transfer van Pogba (en hem 40 miljoen Euro opleverde) is nu niet meer toegestaan. De overeenkomst tussen Raiola en Juventus dateert van voor mei 2015. De overeenkomst was dus toentertijd wel toegestaan. Raiola heeft niet in strijd met de FIFA-regelementen gehandeld.

Clubs mogen bij de verkoop van spelers nog wel een doorverkooppercentages bedingen.