Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.devoetbalmakelaar.com/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.devoetbalmakelaar.com/wp-includes/plugin.php on line 600
Opleidingsvergoeding - De Nieuwe Voetbalmakelaar

Opleidingsvergoeding

De opleidingsvergoeding bij nationale transfers

Clubs hebben recht op de opleidingsvergoeding als een speler die zij hebben opgeleid voor een Betaald Voetbalorganisatie (BVO):

1.   is uitgekomen in vijf bindende wedstrijden van het eerste elftal, of

2.   de speler een spelerscontract heeft gesloten met die BVO

3.   de speler met die BVO een opvolgend spelerscontract heeft gesloten;

voor het einde van het seizoen waarin de speler de leeftijd van 22 jaar heeft bereikt.

Een opleidingsvergoeding kan dus meerdere keren voor één speler worden uitgekeerd.

De opleidingsvergoeding een vast bedrag dat wordt vermenigvuldigd met het aantal jaren dat een speler door een club werd opgeleid. Op dit moment is dat bedrag € 1355,-. Dit bedrag wordt dus betaald voor ieder seizoen tot en met het seizoen waarin de speler 22 jaar wordt. De seizoenen tot met het seizoenen waarin de speler 9 jaar wordt gelden in totaal als één opleidingsjaar.

 

De opleidingsvergoeding bij internationale transfers

De opleidingsvergoeding bij internationale transfers is van de hier genoemde vergoedingen het lastigste te berekenen.

Clubs hebben recht op opleidingsvergoeding indien :

1.      een speler zijn eerste contract sluit bij een profclub, of

2.      een profspeler getransfereerd wordt;

voor het einde van het seizoen waarin hij de leeftijd van 23 jaar bereikt.

Op deze regel bestaan drie uitzonderingen. Er hoeft geen opleidingsvergoeding betaalt te worden als:
1.   de club die de speler verlaat het contract heeft opgezegd zonder dringende reden(Deze uitzondering heeft geen invloed op clubs waar de speler daarvoor speelde);

2.   als de speler getransfereerd wordt naar een club uit categorie 4;

3.   de speler met die BVO een opvolgend spelerscontract heeft gesloten;

De opleidingsvergoeding wordt dus vastgesteld op gefixeerde bedragen. De hoofdregel is dat de hoogte van de opleidingsvergoeding wordt gebaseerd op de kosten die de nieuwe club zelf zou hebben gemaakt om de speler op te leiden. Voor deze berekening verdeelt de FIFA de clubs in categorieën. Die indeling ziet u hier:

Confederation Category I Category II Category III Category IV
AFC  – $ 40.000 $ 10.000 $ 2.000
CAF  – $ 30.000 $ 10.000 $ 2.000
CONCACAF  – $ 40.000 $ 10.000 $ 2.000
CONMEBOL $ 50.000 $ 30.000 $ 10.000 $ 2.000
OFC  – $ 30.000 $ 10.000 $ 2.000
UEFA € 90.000 € 60.000 € 30.000 € 10.000

Categorie I is voor de grootste clubs en categorie IV zijn de kleinste clubs. In Nederland kun je ruwweg stellen dat Eredivisieclubs in categorie I zitten, Eerste Divisieclubs in categorie II en III en amateurclubs in categorie IV.

Als een speler getransfereerd wordt van een Europese club uit categorie I naar een Europese club uit categorie III, dan ontvangt de verkopende club (uit categorie I) € 30.000 per jaar dat het de speler opleidde (zie de tabel bij UEFA onder categorie III). Als een speler van een club uit categorie III naar een club van categorie I wordt getransfereerd, ontvangt die club uit categorie III € 90.000 per jaar dat ze de speler heeft opgeleid (zie de tabel bij UEFA onder categorie I).

 

Europese transfers

Binnen de Europese Economische Ruimte geldt een uitzondering. Als een speler voor een club speelt uit een hogere categorie dan de club die hem opleidde, geldt in tegenstelling tot in de rest  van de wereld, het gemiddelde. Dus als een speler van een club uit categorie III naar een club uit categorie I gaat bedragen de opleidingskosten niet € 90.000 per seizoen, maar € 60.000 per seizoen.  Dat is dus € 90.000 + € 30.000 : 2 = € 60.000.

Voor wat betreft de opleidingsvergoeding duurt de opleiding van een speler tot en met het seizoen waarin een speler 23 jaar wordt. Het bedrag dat per opleidingsjaar moet worden vergoed, wordt vastgesteld op basis van de bovenvermelde berekening. Echter, de jaren waarin de speler van 12 t/m 15 jaar oud was, wordt de vergoeding gebaseerd op die van een club uit categorie IV.

Clubs uit categorie IV hoeven geen opleidingsvergoeding te betalen.