Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.devoetbalmakelaar.com/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.devoetbalmakelaar.com/wp-includes/plugin.php on line 600
Een gelimiteerde transfersom kan problemen voorkomen - De Nieuwe Voetbalmakelaar

Een gelimiteerde transfersom kan problemen voorkomen

Voor een speler die een lopend contract heeft, geldt dat de verkopende club de hoogte van de transfersom bepaalt. In een ideale markt zal dit op basis van marktwerking gebeuren. Echter, als een club een speler niet graag kwijt wil, kan de club een hoge transfersom vragen en zodoende een transfer blokkeren.

Het enige dat een speler hiertegen kan doen is een arbitrageprocedure starten bij de KNVB of bij de FIFA. Een dergelijke procedure zal de onderlinge verhoudingen verslechteren.

 

Conflicten tussen speler en club

Er ontstaan dus regelmatig conflicten tussen spelers en clubs over de hoogte van de te vragen transfersom. Noch de speler noch de club hebben baat bij een dergelijk conflict. De speler zou door een degelijk conflict op de bank of de tribune kunnen belanden. Bovendien kan hij niet spelen bij de club die hij graag zou willen. De club krijgt te maken met een ongemotiveerde speler. Media-aandacht voor onenigheid kan voor beide partijen nadelige gevolgen hebben. Het is vaak lastig te voorspellen welke kant de fans zullen kiezen.

Om een dergelijk conflict te voorkomen kan het verstandig zijn om een gelimiteerde transfersom in een contract op te nemen. Een gelimiteerde transfersom is een contractuele afspraak tussen de speler en club waarbij zij van tevoren overeenkomen welke maximale transfersom een club mag vragen indien er belangstelling is van andere clubs is terwijl het contract nog loopt.

Een goed voorbeeld

Een voorbeeld uit het recente verleden is Gudelj. Hij had bij AZ een gelimiteerde transfersom van € 6 miljoen bedongen. Hierdoor verliep zijn overgang naar Ajax soepel. Het komt ook voor dat als spelers en clubs een transfer voorzien en dat zij dan tussentijds nog een gelimiteerde transfersom overeenkomen. Ook daarmee kunnen zij een transfer vergemakkelijken. Een speler heeft er derhalve baat bij een gelimiteerde transfersom. Ik raad spelers dan ook aan om gelimiteerde transfersom in hun contract op te laten nemen.  Daarmee kunnen onenigheid met hun werkgever voorkomen.