Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.devoetbalmakelaar.com/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.devoetbalmakelaar.com/wp-includes/plugin.php on line 600
CAO voor profvoetballers - De Nieuwe Voetbalmakelaar

CAO voor profvoetballers

In Nederland hebben zelfs profvoetballers een CAO. Een collectieve arbeidsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst met betrekking tot arbeidsvoorwaarden tussen werkgevers- en werknemersorganisaties.

Voor de profvoetballers onderhandelen de VVCS en ProProf over deze CAO. Voor de clubs trad de FBO op. U leest hem hier.

 

Verschillen met andere werknemers

In de CAO zijn allerlei bepalingen opgenomen over gevallen waarin de rechtspositie van profvoetballers afwijkt van normale werknemers. Een voorbeeld daarvan is de tijdelijke arbeidsovereenkomst. Voor profvoetballers geldt bijvoorbeeld dat zij vier keer achter elkaar een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kunnen afsluiten. Dat kunnen gewone werknemers ook alleen wordt de vierde overeenkomst dan beschouwd als een overeenkomst voor onbepaalde tijd (7:668a BW). Tevens krijgen voetballers in geval van ziekte 100% uitbetaald. Tevens voorziet de CAO in een collectieve zorgverzerking.

 

Het incorperatiebeding

De collectieve arbeidsovereenkomst voor contractspelers betaald voetbal is niet algemeen verbindend verklaard. Dat betekent dat de collectieve arbeidsovereenkomst niet door alle spelers afdwingbaar is. Profvoetballers doen er, als zij geen lid zijn van Proprof of de VVCS, verstandig aan te overwegen een incorporatiebeding in hun contract op te laten nemen als zij geen lid zijn van . In een dergelijk beding wordt bepaald dat de collectieve arbeidsovereenkomst wel op hen van toepassing is.

 

FIFA-regelmenten

Naast de CAO zijn op arbeidsovereenkomst tussen profvoetballers en clubs de reglementen van de FIFA van toepassing.Waarbij de ‘Regulations on status and transfers of players’ een centrale rol spelen.